29. maj 2024

Sorteret affald bliver blandet igen i skraldebilen

*

Det er sådan en gang fup. I forvejen har Kredsløb for lidt affald til at brænde af, så Århusianerne kan få deres fjernvarme. Derfor hentes der affald på lastbil fra Italien, Irland og England flere gange hver måned. Og man henter også en kæmpe lastbil fyldt med olie HVER UGE. Olien brændes også af for at kunne skaffe varme til folket.

Udenlandsk affald er milliarder værd

Og

Danmark modtager 268.000 ton affald fra udlandet – mens dansk affald ender i Asien

Derfor virker det tosset, når planen er, at vi skal danne mindre affald.

Folk blandet troligt i de forskellige beholdere, men når skraldemændene kommer for hente skraldet, blandes det hele sammen i bilen.

Set på Facebook : “Magt-eliten sidder bare og griner af os og viser os, hvor vi er dumme vi er, og hvordan let de kan manipulere med os!” – Det sagde vores skraldemand for 8 år siden – han sagde : “Spild ej din tid med at sorter smukke, det hele blandes når jeg kommer i bilen…”

https://stiften.dk/aarhus/man-tror-det-er-loegn-sorteret-affald-bliver-blandet-igen-paa-skraldebilen

*

Af Ib Ulstrup

For mere end 20 år siden iværksatte Aarhus Kommune et affaldssorteringssystem – den såkaldte Vejleordning – hvor forbrugerne skulle opdele deres affald i grønne og sorte poser.

Ordningen blev en monumental og dyr fiasko, der blev afskaffet igen. Forbrugerne fandt ud af, at det affald, de møjsommeligt havde sorteret, efterfølgende blev blandet sammen igen, fordi anlægget ikke virkede.

JP skrev i en artikel i februar 2004, at “Den smule organisk affald, der rent faktisk blev sorteret rigtigt, nåede kun i ringe omfang frem til sorteringsanlægget, hvor det sammen med andet affald satte sig fast på sorteringsbåndet, så driften midlertidigt måtte sættes i stå. Samtidig rev storskraldet mange af de grønne og sorte poser i stykker under transporten.”

Der indhentedes en rapport fra DTU, der iht artiklen i JP konkluderede, at man burde stoppe sorteringen i grønne i sorte poser og brænde affaldet i stedet. Det vil både være til gevinst for gevinst for miljøet og betyde lavere udgifter for borgerne. Det gjorde man så.

Nu knap 20 år senere har lærdommen efter den 20 år gamle skandalehistorie været sparsom.

Således kan læses i JP d. 15.9.2023, at “I længere tid har rygterne svirret. Det skrald, du bruger tid og energi på at sortere, blandes sammen, når skraldebilen kommer og henter det.”

Men det forstyrrer ikke store ånder, for som Lars Banke, chef for genbrug hos Kredsløb så poetisk udtrykker det i artiklen , er det forsat vigtigt, at der bliver sorteret i de aarhusianske hjem, »så man får de rigtige sorteringsvaner op under neglene.«

Avisen har indhentet en udtalelse fra en professor i offentlig politik, der klogt udtaler, at man leger med ilden, idet “Man risikerer, at borgere vil hævne deres skuffelse ved at sige: ”Vi er ligeglade med affaldssortering. Det bliver alligevel blandet sammen i skraldevognen”,«

Ak ja. Bliver de aldrig klogere?!

https://jyllands-posten.dk/jpaarhus/ECE16437478/i-bagklogskabens-klare-lys-kunne-vi-godt-have-fortalt-mere-praecist-om-de-her-smaa-bump/?fbclid=IwAR1M3a0T8dWeUYIM9tHgpn1gDlME_Wk5xeIRVjsL5SzVbV47PZ7KGa6tZ1YLoading