10. juni 2024
*

Kun tre kapitalforvaltere ejer omkring en fjerdedel af alle store amerikanske børsnoterede selskaber. Det er en enorm koncentration af magt, men egentlig er magten nærmest en uheldig bivirkning ved en forretningsmodel, der er så succesfuld, at den er ved at overtage verden.

Når man først ser tallene, ligner det noget, der er taget fra en vild konspirationsteori: En enkelt kapitalforvalter er den største aktionær i 90 procent af selskaberne i S&P 500-indekset over de 500 største børsnoterede amerikanske virksomheder. Kun tre kapitalforvaltere ejer tilsammen knap en fjerdedel af alle selskaberne i indekset.

Og hvem er de – pengemændene bag? Måske har du aldrig hørt om Vanguard, Blackrock og State Street Global Advisors, selvom de tre amerikanske kapitalforvaltere er hovedaktionærer i kæmpevirksomheder som Apple, Google, McDonalds, Boeing, Ford, Pfizer, Walmart, Disney … you name it.

De tre store, som de bliver kaldt på Wall Street, repræsenterer en helt uhørt og hastigt voksende koncentration af ejerskab og magt. Deres størrelse er på ingen måde en hemmelighed, men hvor den offentlige debat har været præget af bekymring over techgiganternes voksende dominans, har der været meget lidt opmærksomhed på, at kun tre kapitalforvaltere har de største investeringer i samtlige….læs mere her :

https://www.mm.dk/artikel/de-tre-firmaer-der-stort-set-ejer-verden?fbclid=IwAR2DETHZ35A0_r1PgTyMRmEUTiAen-AfYPro62v5lqmNf5dVF9-9EEnI_M4

og her :

*

Who runs the world?

Det kan man nemt tjekke på yahoo finance :

https://finance.yahoo.com/

De største fonde i verdenen; BlackRock Inc, Vanguard og State Street Cooperation er uden undtagelser i top 4 over de største stakeholders – i alle de største multinationale virksomheder i verden.

De mange brands og firmaer skal udadtil virke som konkurrenter, men i virkeligheden er de alle ejet af de samme selskaber.

Mange mærker og brands – meget få ejere

Kapitalisme i fåreklæder og et marked, der kan presses op og ned, som oligarkiet ønsker

Denne strålende dokumentar på lidt over en time af Tim Gielen afslører, hvordan en lille gruppe superrige kriminelle har købt stort set alt på jorden, indtil de ejer det hele.

Alt fra medier, sundhedspleje, rejser, fødevareindustrien, regeringer… Det giver dem mulighed for at kontrollere hele verden.

I vores verden ser vi millioner af mærker, navne, logoer, der alle ser ud til at konkurrere med hinanden.

Der er utallige virksomheder, der tilbyder forskellige tjenester inden for tøj, mad, rejser, teknologi, landbrug, finans, medicin og så videre.

  • For eksempel er Pepsi Cola og Coca Cola to store konkurrenter inden for sodavand, ikke? FORKERT!
  • Samsung og iPhone er to gigantiske konkurrenter inden for smartphones, ikke? FORKERT!
  • Vi har Mac- og pc-computere, det ultimative eksempel på to rivaler, der konkurrerer om den største markedsandel af personlige computere, ikke? FORKERT!
  • Og så har vi Facebook og Twitter, der konkurrerer hårdt om det største publikum på sociale medier, ikke? FORKERT!

Ingen af disse selskaber konkurrerer med hinanden. Det er kun overfladebilledet for intetanende forbrugere som dig og mig, der narres af de forskellige mærker. Sikker på, disse mærker konkurrerede engang i en fjern fortid, men scenen er for længst nulstillet.

Se dokumentren her :

*

Vanguard er den eneste enhed i verden, der praktisk talt ejer alle de store industrier i verden, det være sig farmaceutisk, nyhedsmedier, forsikring, hospitaler, teknologi, rejser, mad, minedrift, gas, olie, bank og så videre.

Det betyder, at næsten alt, hvad du spiser, drikker, klæder dig på, sover på, kører, rejser med, læser, ser, lytter til, kommunikerer med, arbejder fra og så videre, alle ejes af den samme meget lille gruppe mega-velhavende individer.

Læs mere her :

*

Her forklaret på en lidt anden måde :

Læs mere om de store firmaer her :

*
*
*
*Loading